Bahri  Bülbül

Bahri Bülbül

Kadim Erzurum şehrinden Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’ya yerleşen ve geçimini tespih sanatıyla kazanan, bugün 4. kuşağının da yetiştiği Bülbül ailesinin 3. kuşak tespih sanatçısıdır.

Babası Lütfi Bülbül’ün dönemin şartlarında kemane tezgahta can verdiği eserlerin ve emeğin içinde, yeri geldiğinde bir odun parçasının sanat eserine dönüşümüne tanıklık ederek büyüyen sanatçı, çocukluk yaşlarından itibaren tespih sanatının inceliklerini gözlemlerken bir yandan da bu sanata getirilebilecek yenilikleri tasarlamıştır.

Gençlik dönemlerinde hem özgün sanatçılığı hem de bu sanata getirdiği yenilikler tespih sanatına gönül vermiş iş adamlarının ilgisini çekmiş, onların maddi ve manevi destekleri sanatçının ülkede ve ülke dışında isminin duyulmasına vesile olmuştur. Sanatçı gerek hammadde gerekse model ya da tasarım olarak Türkiye’de her türlü tespihi üretebilen ender sanatçılardandır.

Bahri Bülbül bir sanat eserinin taşıması gereken ve onu bilinir kılan en önemli özellik olan sanatçı imzasını tespih sanatına kazandırmış ve bu yenilikleri patent ve yasal koruma altına aldırmıştır. Bugün pek çok tespih sanatçısı, Bahri Bülbül’ün tespih sanatına kazandırdığı bu yenilik sayesinde eserlerine imza ekleyerek sanatseverlere sunmaktadır. Sanatçı son dönemde patentli ve tescilli imzasını “pırlanta imza” olarak daha ileri bir seviyeye taşımış olup bugün tespih severlere eserlerini “kare kodlu” ve eserin eşsiz olduğunu dijital olarak da kanıtlayan imzasıyla sunmaktadır.

Bahri Bülbül tespih sanatına ilişkin yazılı, görsel ve dijital medyada birçok iz bırakmış olup, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde tespih sanatı arşivi oluşturulmasına katkıda bulunmuştur. Başka bir deyişle Bahri Bülbül’ün geleneği moderniteyle birleştiren yaklaşımı tespih sanatını ve bu sanatın uğradığı iltifatı çok daha modern, elit ve uluslararası bir boyuta taşımıştır.

Bugün, eserleri yerel ve global olarak devlet adamlarına, iş adamlarına, sanatseverlere eşsiz bir imzayla ulaşan sanatçı aynı zamanda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığında bulunan tespih sanatçılarına verilen “sanatçı kimliği” değerlendirme komisyonu uzmanlığı
Ayrıca başkent tesbih sanatçıları derneği başkanlıklarını yürütmektedir.

Bahri Bülbül onlarca kültür ve inanışın bir potada yoğrulduğu Anadolu coğrafyasında kadim tespih sanatının modern dünyayla tanışmasında olsun, ülkede “merdiven altı” tabir edilecek şartlarda tespih üretenlerin “sanatçı” kimliğine kavuşmasında olsun, tespihin yüzyıllardır süren yolculuğuna katkı sunmak ve gelecek kuşaklara aktarmak olsun, bu sanatın bilinirliğine katkı vermeye devam etmektedir.

Yorum yap